Volgens de meest recente cijfers staat de ledenteller van Zorggezind op 103. Eén voor één diensten voor gezinszorg met een verhaal. Wie zijn ze? Wat doen ze? En wat drijft hen? Onze redacteur trekt op onderzoek. Eerste halte: Familiehulp.
Wie zijn ze?
Met meer dan 13.000 medewerkers – alias #verschilmakers – en +95.000 cliënten staat Familiehulp in voor bijna de helft van de gezinszorg en -ondersteuning in Vlaanderen én Brussel. Dit jaar blaast de dienst 75 kaarsjes uit. Daarmee vieren ze hun officiële erkenning door de overheid in 1949, maar eigenlijk werden de fundamenten van Familiehulp al zes jaar eerder gelegd. Na het bombardement in Mortsel (1943) sprongen enkele jonge KAV-vrouwen in de bres voor de getroffen gezinnen. Uit dit initiatief ontstonden de eerste proefprojecten voor gezinszorg.
De link met de Kristelijke Arbeiders Vrouwengilde (KAV), vandaag beter bekend als Femma, zou blijven bestaan tot in 1990. Daarna wordt Familiehulp een autonome vzw met een brede waaier aan zorg- en ondersteuningsdiensten.
Wat doen ze?
Wat in 1943 begon als een eenvoudige missie om gezinnen te ondersteunen, is uitgegroeid tot een veelzijdige zorgorganisatie met een breed scala aan diensten. Tegenwoordig strekt hun zorgarm over vele fronten, van kraamzorg tot ondersteuning voor wie net uit het ziekenhuis komt, van speciale zorg voor kankerpatiënten tot poetshulp en zelfs begeleiding voor mensen met psychische uitdagingen. Familiehulp omarmt diversiteit en inclusie, en biedt ook zorg aan mensen met een beperking en degenen die leven met (jong)dementie.
Met 16 regiokantoren, 14 kinderdagverblijven, de warme omgeving van de NOAH-dagverzorgingscentra, ongeveer 2500 huishoudhulpen Dienstencheques en 5 creatieve ateliers van Goed Wonen bieden ze een toegangspoort tot hulp en ondersteuning in lokale gemeenschappen. En alsof dat nog niet genoeg is, stomen hun 8 opleidingscentra jaarlijks zo’n 200 aspirant-verzorgenden en zorgkundigen klaar voor de zorguitdagingen van morgen.
Wat drijft hen?
Hun missie is duidelijk: Familiehulp is mijn partner voor zorg en ondersteuning. Ze zijn er voor mij en dat in elke fase van mijn leven. Familiehulp draagt bij tot mijn levenskwaliteit in mijn thuisomgeving.
“We zijn er voor jong en oud, alleenstaanden en gezinnen, mensen met een zorgbehoefte en hun mantelzorgers”, vertelt afgevaardigd bestuurder Ann Demeulemeester. “En dat zeven dagen op zeven, 24 uur op 24 uur waar nodig. Onze missie is geschreven vanuit het perspectief van de cliënten. Zij staan aan het roer. De klanten willen hun zorg en ondersteuning zelf organiseren. Wij werken op maat. Samen met de klanten leggen we de puzzel. Wat hebben ze nodig? Wat willen ze? Onze verzorgenden nodigen de mensen ook uit om zoveel mogelijk zelf te doen. Als ze zich nog zelf kunnen kleden of wassen, dan moedigen we dat aan.”
Comments