top of page

Thuiszorghelden in de schijnwerpers op Dag van de Verzorgende


De diensten voor gezinszorg vieren vandaag, op woensdag 20 oktober, de Dag van de Verzorgende en Zorgkundige. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat het belang van kwalitatieve thuiszorg zichtbaarder werd dan ooit. De sector wil dan ook een speciale dank uitsturen naar de meer dan 28.000 medewerkers die actief zijn bij de diensten voor gezinszorg. Zij bieden jaarlijks ondersteuning aan meer dan 120 000 gezinnen. Door vandaag de schijnwerpers op de medewerkers te zetten en het zorgberoep, hoopt men mensen te inspireren om te kiezen voor een job in de gezinszorg. Op vandaag zijn er 600 vacatures in de diensten voor gezinszorg en de vraag naar nieuwe thuiszorgmedewerkers zal enkel nog toenemen.Dag van de Verzorgende – onze thuiszorghelden in de kijker


De coronacrisis heeft het debat over zorg en ondersteuning van kwetsbare mensen meer dan ooit hoog op de maatschappelijke agenda geplaatst. De gezinszorg heeft in de afgelopen periode, als belangrijk deel van de zorgketen, efficiëntie en weerbaarheid getoond. We vragen naar aanleiding van de Dag van de Verzorgende gezamenlijk aandacht voor de thuiszorghelden.


“Het laatste jaar zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als het jaar waarin een wereldwijde pandemie onze dagelijkse contacten heeft verstoord. Met veel zin voor verantwoordelijkheid bleven onze medewerkers permanente zorg en ondersteuning bieden. Hun niet-aflatende steun en enthousiasme bleven een belangrijke motiverende factor in het leven van vele zorgbehoevenden”, aldus Stefaan Berteloot.


Nathalie Debast (VVSG): “De sector is dringend op zoek naar medewerkers die mee hun schouders zetten om mensen een aangename thuis te bieden. Thuiszorg speelt zich af achter de gevels. Onze medewerkers verzetten bergen, maar staan nooit in de spotlights. Zij zorgen er elke dag voor dat zorgbehoevenden in een kwaliteitsvolle thuisomgeving kunnen wonen. Dat maakt ons ontzettend trots op het personeel in de zorg”.


“Onze verzorgenden en huishoudhulpen hebben in moeilijke omstandigheden heel wat veerkracht getoond en hun grenzen verlegd. In naam van alle werkgevers feliciteer ik hen voor hun uitzonderlijke prestaties. Ik ben fier op onze zorgverleners, ze verdienen onze grootste waardering en respect”, gaat Berteloot verder.


Met een hoge vaccinatiegraad van 95% tonen verzorgenden en huishoudhulpen hun verantwoordelijkheid tegenover de zorgbehoevenden en hun omgeving. Stilaan lijkt het einde van de tunnel in zicht en kan het sociale leven – waar iedereen naar hunkert – hopelijk terug normaal verlopen.Een positief toekomstbeeld


De groeiende vraag naar zorgverleners creëert toekomstperspectief voor iedereen met sociaal engagement en passie voor mensen.


“Ik kijk zeer positief en tegelijk bezorgd naar de toekomst. We zijn ervan overtuigd nieuwe mensen aan te trekken die met veel plezier in de thuiszorg een boeiende loopbaan zullen opstarten. Ook onze sector ervaart een zekere krapte. Door het aantrekken van de algemene economie zien we dat er minder jobs ingevuld geraken in de gezinszorg. Bovendien neemt de vraag naar zorgverleners toe door maatschappelijke evoluties en door de hoge uitstroom van oudere medewerkers in de komende jaren. Daarom is inzetten op het zorgberoep belangrijker dan ooit. Uit een ledenbevraging blijkt dat we over heel Vlaanderen momenteel op zoek zijn naar bijna 500 verzorgenden en nog eens een honderdtal omkaderingsmedewerkers, veelal maatschappelijk werkers”, besluit directeur Stefaan Berteloot.
Opmerkingen


bottom of page