top of page

ZORGGEZIND LANCEERT WAARDERINGSCAMPAGNE OP DAG VAN DE VERZORGENDE

  • Rol van 14.500 verzorgenden in de schijnwerpers

  • Versterken van het belang van de thuiszorg – zeker in tijden van corona

  • Adequate gezinszorg verlicht druk op ziekenhuizen en woonzorgcentra

Zorggezind, de koepel van de Vlaamse diensten voor gezinszorg, vraagt naar aanleiding van de Dag van de Verzorgende (21 oktober) aandacht en waardering voor de rol van de thuiszorg. Het belang van kwalitatieve thuiszorg, waarbij mensen in hun thuisomgeving zorg en ondersteuning krijgen, wordt door de coronacrisis nog versterkt.


De cruciale rol van de thuiszorg binnen de zorgsector

Net als de volledige zorgsector toont ook de gezinszorg efficiëntie en weerbaarheid in de strijd tegen het coronavirus. Vooral de zorg en ondersteuning voor de meest kwetsbare mensen komt opnieuw hoog op de maatschappelijke agenda te staan.


“Het harde werk van alle zorgverleners verdient extra dank en respect, want het blijft helaas soms teveel onder de radar, aldus Stefaan Berteloot, directeur van Zorggezind. “Dat geldt zeker voor de gezinszorg, omdat onze verzorgenden werkzaam zijn in de privésfeer van de mensen, met name bij hen thuis. Tegelijk is net dat de kracht van gezinszorg: alles in het werk stellen zodat mensen langer kwaliteitsvol thuis kunnen wonen. We werken niet alleen preventief, maar ook herstel- en ontwikkelingsgericht. Zo verlichten we ook de huidige druk op onze ziekenhuizen en woonzorgcentra.”


Dag van de Verzorgende – meer aandacht voor de helden van de thuiszorg

Zorggezind vraagt daarom naar aanleiding van de Dag van de Verzorgende aandacht voor de thuiszorg. “We lanceren via de sociale media een waarderingscampagne voor de 14.500 verzorgenden die actief zijn in de thuiszorg”, zegt Stefaan Berteloot. “Daarin bedanken verschillende cliënten en leidinggevenden hun verzorgenden van de diensten voor gezinszorg.”


“We willen met de campagne de thuiszorghelden een naam geven en onze waardering tastbaar maken”, voegt Stefaan Berteloot nog toe. “We blijven nu al maanden permanent zorg en ondersteuning bieden tijdens deze ongeziene crisis, en dat verdient onze grootste waardering en respect.” Naast de online campagne ontvangen alle verzorgenden ook een postkaart met een cartoon van Lise Vanlerberghe.


De belangrijke rol van de thuiszorg in tijden van corona

“Dankzij de dagelijkse zorg en ondersteuning van de diensten voor gezinszorg kunnen meer dan honderdduizend mensen – vaak ouderen maar ook kinderen of jongvolwassenen met uiteenlopende zorgbehoeften - toch thuis blijven wonen”, zegt Stefaan Berteloot. “Kwalitatieve thuiszorg voorkomt vroegtijdige opname in ziekenhuizen en woonzorgcentra. Het belang hiervan is in de huidige crisis niet te onderschatten.”


“Laten we ook onze belangrijke sociale rol niet vergeten”, aldus Stefaan Berteloot. “Als thuiszorgorganisaties zien we veel eenzaamheid en verdriet, zeker nu er slechts beperkte sociale contacten toegelaten zijn. De aanwezigheid van een verzorgende doorbreekt voor veel mensen hun sociale isolement. Gezinszorg vormt zo mee het maatschappelijke weefsel voor onder andere gezinnen met kraamzorg, personen met een psychische kwetsbaarheid, mensen in kansarmoede en ouderen.”


“TROTS DAT IK ER WAS VOOR ONZE KLANTEN”

Verzorgende Helga Brugmans (49 jaar) getuigt over haar werk tijdens de coronacrisis

“De voorbije maanden voelde ik me vaak onzeker. Hoe moesten we de coronacrisis aanpakken? Hoe konden we onze klanten en onszelf het best beschermen? Veel twijfels, maar dankzij de steun van mijn werkgever en mijn collega’s is dit goed gelukt. Ik ben vooral trots dat ik er ben voor mijn klanten, die nu meer dan ooit nood hebben aan zorg, gezelschap, een leuke babbel en een luisterend oor. Door onze vertrouwensband zijn wij ook vaak het eerste aanspreekpunt voor hun vragen.”


“Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis verleende ik ook cohortzorg voor eerstelijnszorg Demerland. Veel ouderen waren helemaal geïsoleerd of stonden er alleen voor omdat de kinderen niet meer durfden of mochten langskomen. Als verzorgende probeerde ik hen ook gerust te stellen. Het mentale aspect was vaak even belangrijk als de fysieke zorg. Het doet me trouwens plezier dat sommige mensen nadien klant zijn geworden. Dan weet je dat je goed werk hebt geleverd.”


“Ook in deze moeilijke tijden, doe ik mijn werk als verzorgende enorm graag. Zorgen voor mensen is altijd een drijfveer geweest: eerst in mijn werk als onthaalouder, nu in huidige job. Het is een combinatie van een passie voor zorg en een hart voor mensen.”


MEER INFORMATIE

Voor meer informatie over dit persbericht of om in contact te komen met zorgvragers en verzorgenden in uw regio, kan u altijd terecht bij Ewout Vanormelingen via 0475 64 22 19 of ewout@zorggezind.be


Comentários


bottom of page