top of page

Trefdag Gezinszorg 2023

Op donderdag 19 oktober 2023 komt de sector gezinszorg terug samen voor een dag vol ontmoeting en inspiratie. Dit jaar staat de Trefdag in teken van het memorandum 2024

Net zoals andere jaren is het evenement gericht op het middenkader van diensten gezinszorg: sectorverantwoordelijken, intakemedewerkers, teamverantwoordelijken, stafmedewerkers, omkaderingspersoneel, coaches, geïnteresseerde enthousiastelingen...

Programma

Keynote
 

Karine Moykens - secretaris-generaal van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG)

Politiek debat 

Moderator

Valerie Thys

Deelnemers:

Katrien Schryvers (CD&V)

Hannes Anaf (Vooruit)

Jeremy Vaneeckhout (Groen)

Koen Daniëls (N-VA)

Te bevestigen (Open Vld)

Ideeënmarkt

Op de ideeënmarkt maak je kennis met experts van verschillende diensten en organisaties. Zij stellen aan hun tafel een tafelverhaal voor.  Dit is een korte toelichting over:

  • een goede praktijk, een interessant project of een actueel thema waar je mee bezig bent

  • bepaalde expertise die in jouw dienst aanwezig is, bv. rond een specifieke doelgroep

  • een aspect van jouw werking dat je in de kijker wil zetten

De ideeënmarkt vindt plaats in de namiddag en duurt tweemaal 1 uur. 

 

Daarom een warme oproep aan al onze leden: 

Pak uit met een tafelverhaal en zet jouw dienst in de kijker! 


Aarzel dus niet en laat ons snel iets weten via info@zorggezind.be

Sessies

In de namiddag kan iedereen 1 sessie kiezen om aan deel te nemen, geef je voorkeur aan op het inschrijvingsformulier. 

1. ZORO-training: 4 competenties voor beter (samen)werken in de zorg  (Gouverneur Kinsbergencentrum)

door Kim Clincke, Consulent Educatie bij het Gouverneur Kinsbergencentrum van de Provincie Antwerpen

De ZORO-training wil (toekomstige) zorgverleners en hun teams versterken in 4 competenties: interprofessioneel samenwerken, technologische wendbaarheid, intrapreneurship en ethisch handelen. Vier competenties waarmee elke zorgverlener te maken krijgt  en die essentieel zijn om de beste zorg te bieden en samen te werken in een snel veranderende zorgsector. Deze training werd ontwikkeld in een Interreg VL-NL project door één Nederlandse (Curio) en vier Vlaamse partners (Vives hogeschool, Vives graduaat verpleegkunde, Universiteit Antwerpen en APB Gouverneur Kinsbergen).

Tijdens de sessie bekijken we de eindproducten en gaan we effectief aan de slag met de verschillende methodieken. Tot de tools behoren uitgewerkte draaiboeken, een informatiegids, games (kaartspel en computerspel), een youtube-kanaal en een competentiemeter. Deze tools zijn inzetbaar tijdens één lange vorming, maar kunnen ook opgedeeld worden naar de behoeften van een team of organisatie. Na deze workshop weten de deelnemers waar ze alle tools kunnen vinden en hoe ze hiermee aan de slag kunnen binnen hun team/organisatie.

2. Weerbaar aan de slag met grensoverschrijdend gedrag binnen de gezinszorg (ICOBA)

Maak kennis met het ICOBA-leerpakket dat eerstelijnsmedewerkers ondersteunt om grensoverschrijdend en agressief gedrag te herkennen en op te komen voor hun grenzen.

 

Het pakket bestaat uit:

  • De Babbeldoos: een spel om met je team grensoverschrijdend en agressief gedrag te bespreken en afspraken te maken om er beter mee om te gaan. Zo geef je een aanzet om beleid te ontwikkelen of bij te sturen in jouw dienst.

  • Vijf korte online modules waarin medewerkers leren hoe weerbaarheid uit te stralen, hoe gepast te reageren tijdens incidenten en hoe grensoverschrijdend gedrag te melden in de organisatie.

  • Een werkpakket vol concrete methodieken voor leidinggevenden, coaches en interne trainers om live met medewerkers aan de slag te gaan.

3. Enkele richtlijnen op weg naar een inclusieve werkvloer (Hands On Inclusion) 

Tijdens de sessie focussen we op wat psychologische veiligheid is, wetende dat dit voor iedereen anders is. Daarnaast gaan we dieper in op de negen B’s van toegankelijkheid (bereikbaarheid, betrokkenheid, betaalbaarheid…), met name met betrekking tot redelijke aanpassingen. We nemen de groep mee in de theorieën en we verwijzen naar praktijkvoorbeelden.

bottom of page