top of page

Opleiding Verzorgende-Zorgkundige

Ben je gemotiveerd om als verzorgende in de gezinszorg te werken maar beschik je niet over het juiste diploma?

De diensten voor gezinszorg organiseren over heel Vlaanderen en in Brussel gratis beroepsopleidingen tot verzorgende en zorgkundige. Ze werken daarvoor samen met VDAB, de Vlaamse Gemeenschap en het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Hoe ziet de opleiding eruit?

 

Opleidingen tot verzorgende en zorgkundige starten het hele jaar door en zijn gratis voor wie als werkzoekende is ingeschreven bij de VDAB.
 

Het standaard opleidingstraject tot verzorgende en zorgkundige duurt 13 maanden. Naast een grondige theoretische vorming is een belangrijk pakket praktische stage voorzien. Kan je een eerdere relevante opleiding of werkervaring aantonen, dan geniet je mogelijk van vrijstellingen voor bepaalde opleidingsonderdelen, waardoor het traject verkort en/of de studielast lichter wordt.

Breng je de opleiding tot een goed einde, dan ontvang je een erkend bekwaamheidsattest verzorgende-zorgkundige. Hiermee kan je aan de slag als verzorgende bij een dienst voor gezinszorg, of kan je een visum van zorgkundige aanvragen om dan in een residentiële voorziening (ziekenhuis, WZC) of bij een dienst voor thuisverpleegkunde aan het werk te gaan.

Zet je de opleiding voortijdig stop maar ben je geslaagd voor het eerste deeltraject, dan ontvang je een erkend bekwaamheidsattest van logistiek assistent, waarmee je onder andere in een ziekenhuis of een WZC aan de slag kan.

Waar heb ik zoal recht op?

Dankzij de samenwerking met de VDAB ontvangen uitkeringsgerechtigde cursisten verder hun werkloosheidsuitkering.

 

Bovendien genieten cursisten ook van:

  • een verplaatsingsvergoeding: een gratis busabonnement of een km-vergoeding per afgelegde kilometer;

  • kinderopvangvergoeding: de werkelijke kosten voor voltijdse kinderopvang tot de kinderen naar school kunnen gaan. Voor kleuter- en basisonderwijs vergoedt de VDAB de kosten voor buitenschoolse opvang.

Waar kan ik terecht voor een opleiding?

 

Bij volgende diensten voor gezinszorg kan je terecht om een opleiding te volgen:

Wil je een opleiding tot verzorgende-zorgkundige volgen?

Goed idee! Neem zeker contact op met VDAB. Zij zullen jou doorverwijzen naar een van de opleidingsaanbieders. Hun aanbod en aanpak kan je alvast via de bovenstaande linken bekijken.

bottom of page