In het Vlaamse zorg- en welzijnslandschap is Ferm Thuiszorg al 65 jaar een begrip voor zorg op maat. De organisatie, die haar oorsprong vindt bij de Boerinnenbond, heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke speler in de gezinszorgsector. Maar wie zijn ze precies en wat drijft hen om elke dag het beste van zichzelf te geven? Tijd om dieper in te gaan op hun verhaal.
Wie zijn ze?
De roots van Ferm Thuiszorg liggen bij de Boerinnenbond. Vrouwen op het platteland sloten zich aan bij deze organisatie om samen sterker te staan en noden in de maatschappij in te vullen. Vanuit deze landelijke beweging groeiden niet alleen Ferm Thuiszorg, maar ook Ferm Kinderopvang, Ferm Huishoudhulp en het vrouwennetwerk Ferm. “We blijven trouw aan onze roots”, vertelt stafmedewerker Lien Pierlet”. “Maar we blijven niet stilstaan. Integendeel.”
Met meer dan 1500 medewerkers verspreid over heel Vlaanderen (met uitzondering van West-Vlaanderen), is Ferm Thuiszorg een sterke speler die lokaal betrokken blijft. Ondanks hun omvang slagen ze erin om persoonlijke zorg te bieden. Dit jaar vieren ze hun 65-jarig bestaan, niet alleen met een groot feest voor hun medewerkers, maar ook met een hernieuwde belofte om zorg op maat te blijven bieden, waar en wanneer dat nodig is.
Wat doen ze?
Het korte antwoord: veel. Heel veel. Of je nu gezinszorg, kraamzorg, nachtzorg, advies bij woningaanpassing, karweihulp of dagopvang nodig hebt, Ferm Thuiszorg heeft het allemaal in huis. Ze zijn zelfs de enige in Vlaanderen met een erkenning voor gastopvang, waarbij kleinschalige opvang in gastgezinnen of op zorgboerderijen wordt aangeboden. Ferm Thuiszorg heeft ook een erkende vereniging voor mantelzorgers en gebruikers opgericht, Mantelzorgnetwerk. Dit geheel zorgt voor een mooie aanvulling op de gebruikelijke gezinszorg en ontlast de mantelzorger.
In 2023 ondersteunde Ferm Thuiszorg meer dan 12.000 cliënten. “Dit zijn niet zomaar cijfers”, aldus Lien, “maar verhalen van mensen die dankzij ons hun leven in eigen handen kunnen houden. Onze verzorgenden zijn meer dan zorgverleners. Ze worden een deel van het leven van onze cliënten.” Dit persoonlijke contact, die menselijke verbinding, is hun grootste troef. De langdurige aanwezigheid van hun medewerkers zorgt voor vertrouwen en maakt dat ze niet alleen fysiek, maar ook mentaal een steunpilaar zijn voor hun cliënten. Een cliënt zei ooit: “Ferm Thuiszorg is voor mij iemand die me vraagt hoe mijn vrouw de bloemkool klaarmaakte. Het is écht warme zorg, niet gewoon koffie op een dienblad met een koekje, maar koffie met een gesprekspartner.”
Wat drijft hen?
Het is een mix van waarden en een sterke visie op zorg en welzijn. Nabijheid, autonomie, verbondenheid, flexibiliteit, en maatschappelijke verantwoordelijkheid: dat zijn de vijf pijlers waarop ze bouwen. Ze zijn niet alleen aanwezig in huis, maar ook in de buurt, zowel fysiek als mentaal. Autonomie staat centraal, zowel voor de cliënten als voor de medewerkers.
Maar het is niet altijd makkelijk. Net als in de rest van de zorgsector, worstelt Ferm Thuiszorg met het vinden van voldoende personeel. Toch pakken ze deze uitdaging aan met hun eigen opleidingscentra en innovatieve campagnes zoals ‘Ik ken iemand’, waarbij medewerkers en externen worden beloond als ze nieuwe collega’s aandragen. "Onze medewerkers zijn trots om hier te werken, en dat stralen ze ook uit," aldus Lien.
Daarnaast zet Ferm Thuiszorg sterk in op vernieuwing. Ze pionieren met doelgerichte zorg, waarbij de levensdoelen van de cliënt het vertrekpunt zijn. Dit wordt stap voor stap geïntegreerd in de organisatie. Via een spelconcept willen we op een interactieve manier de verschuiving van taakgerichte naar doelgerichte zorg ook concretiseren op maat van de eerstelijnsmedewerkers. En op het vlak van dementiezorg blijven ze niet achter: met themaverzorgenden en samenwerkingen met experts als dr. Kasper Bormans, zorgen ze ervoor dat hun medewerkers altijd up-to-date zijn.
Ferm Thuiszorg is meer dan een zorgdienst, het is een beweging. Een beweging die blijft groeien, innoveren, en – vooral – zorgt met een groot hart. Na 65 jaar blijven ze bouwen aan een toekomst waarin iedereen de zorg krijgt die hij of zij verdient.
Comments