top of page

Dienst in de kijker: Dienst voor Gezinszorg De Regenboog

Volgens de meest recente cijfers staat de ledenteller van Zorggezind op 103. Eén voor één diensten voor gezinszorg met een verhaal. Wie zijn ze? Wat doen ze? En wat drijft hen? Onze redactie trekt op onderzoek. Deze keer houden we halt in Kruibeke, bij Dienst voor Gezinszorg De Regenboog.


Zorggezind ID: Dienst voor Gezinszorg De Regenboog

Wie zijn ze?


Regenboog boven het kasteel Altena waar Dienst voor Gezinszorg De Regenboog gevestigd is

In het karaktervolle kasteel Altena worden we hartelijk ontvangen door algemeen directeur Yolanda Van Daele en haar collega, directeur Els Van Wauwe. Beiden staan nog maar sinds kort aan het roer, maar delen vol overtuiging het inspirerende verhaal van Dienst voor Gezinszorg De Regenboog, dat in de late jaren '70 ontstond uit een dringende behoefte van WZC De Regenboog.


Vanuit een bescheiden garage groeide de organisatie uit tot een onafhankelijke dienst met meer dan 170 toegewijde medewerkers, actief in de regio's Zwijndrecht, Burcht, Antwerpen-Linkeroever, Beveren, Melsele en Kruibeke.



“Het feit dat we nieuw zijn in onze functie is best uitdagend”, vertelt Yolanda, “maar het is ook verfrissend. Nieuwe perspectieven en ideeën kunnen helpen om de bestaande aanpak te verbeteren en innovatie te stimuleren. Het geeft het ons de kans om de werking kritisch te bekijken en aan te passen waar nodig.”


Wat doen ze?


De Regenboog biedt een breed scala aan diensten die heel uiteenlopende gezinnen ondersteunen in hun dagelijkse leven. Van gezinszorg tot kraamzorg en poetshulp met dienstencheques, de medewerkers staan klaar om de levenskwaliteit van hun cliënten te verbeteren. “We bieden meer dan alleen zorg”, zegt Els. “Ook een helpende hand, een luisterend oor en een brug naar de buitenwereld.”


Die brug vertaalt zich bijvoorbeeld in aangepast vervoer met vrijwilligers. Yolanda vult aan: “Zo is er de duurzame samenwerking Mobitwin Zwijndrecht, waar vrijwillige chauffeurs met hun eigen wagen mensen met een laag inkomen en/of beperkte mobiliteit een betaalbaar alternatief bieden. Onlangs hebben we ook Mobitwin Sint-Niklaas toegevoegd aan onze diensten. Het is inspirerend om te zien hoe een honderdjarige cliënte, die gebruikmaakt van onze poetshulp en gezinszorg, dankzij deze service nog steeds met haar vriendinnen op stap kan gaan. Zo doorbreken we isolement en stimuleren we actieve deelname aan het dagelijkse leven.”

 

Wat drijft hen?


Bij De Regenboog draait alles om een persoonlijke benadering, zowel tussen cliënten en medewerkers als tussen het management en het team. “Het draait allemaal om die ene klik,” aldus Yolanda. “Bij ons is attitude de sleutel, niet alleen ervaring. Medewerkers moeten passen in het totaalplaatje. Daarom koesteren we hun welzijn en investeren we flink in hun groei. We luisteren naar hun noden en stellen daar ons vormingsaanbod op af. Zo volgt 1/3 van onze verzorgenden momenteel een training rond psychische kwetsbaarheid. Iets waar we alsmaar meer rekening moeten mee houden in de sector. De maatschappij evolueert, en De Regenboog blijft voorop lopen door hierop in te spelen. Deze trainingen bieden niet alleen een betere ondersteuning voor de medewerkers, maar ook voor de cliënten die ze bedienen. Het zorgt voor een diepere verbinding en begrip tussen beide partijen, waardoor de zorgervaring nog waardevoller wordt.”


“Wanneer we cliënten toewijzen aan een medewerker, kijken we niet alleen naar de zorgbehoefte of hoe dicht of ver ze uit elkaar wonen, maar ook naar de match tussen beide. En dat is toch wel een bijzondere aanpak in de sector. Eentje waar we best fier over zijn én die werkt”, vult Els aan. “Een gelukkige medewerker straalt dat geluk uit naar de cliënten, en dat maakt alle verschil.”


Algemeen directeur Yolanda Van Daele (rechts) en haar collega, directeur Els Van Wauwe
Algemeen directeur Yolanda Van Daele (rechts) en directeur Els Van Wauwe (links)

De kleinschaligheid van de dienst zorgt voor een unieke, laagdrempelige benadering. Iedereen kent iedereen, en dat schept een warme en vertrouwde omgeving. “Onze teamverantwoordelijken kennen niet alleen hun eigen cliënten, maar ook die van hun collega's”, zegt Yolanda nog. “Dit maakt het mogelijk om voor elkaar in te springen zonder dat de cliënt daar iets van merkt. We zijn misschien klein in omvang, maar we zijn groots in het klein zijn.”

Comments


bottom of page