top of page

Sociale ondernemingen vragen dat Vlaamse regering maatregelen neemt om de stijgende levensduurte en

Brussel, 31 augustus 2022


Samen met de Vlaamse werkgeversorganisaties voor de verschillende social-profitsectoren, verenigd binnen Verso, vragen we al langer aan de Vlaamse regering om eindelijk rekening te houden met de gestegen kosten voor sociale ondernemingen door de inflatie. Desondanks ziet het ernaar uit dat hun werkingsmiddelen dit najaar voor de 12de keer op rij niet geïndexeerd zullen worden. Ondertussen wordt de situatie bijzonder nijpend voor heel wat sociale ondernemingen en dreigen er op korte termijn gaten te vallen in het sociaal weefsel in Vlaanderen. Dit in een tijd waarin we die meer dan ooit nodig zullen hebben.


Stijgende energieprijzen, stijgende lonen, duurdere brandstoffen en bouwkosten die de pan uitswingen: net zoals alle sectoren kreunt de social profit onder de huidige marktomstandigheden. Het verschil met andere bedrijven? Aangezien sociale ondernemingen levensnoodzakelijke diensten aanbieden aan vaak kwetsbare mensen, kunnen zij niet zomaar hun prijzen aanpassen om al deze gestegen kosten te compenseren. Daar komt nog eens bovenop dat de Vlaamse regering de werkingsmiddelen die ze betoelaagt aan heel wat sociale ondernemingen al meer dan tien jaar niet heeft geïndexeerd. Een reeds moeilijke situatie dreigt voor veel ondernemingen zo helemaal onleefbaar te worden.


Samen met Verso en haar leden hebben we onze grieven overgemaakt via een brief aan de Vlaamse regering. Concreet vragen we een einde aan de opeenvolgende reeks van niet-indexeringen van de werkingsmiddelen en aangepaste maatregelen op vlak van energiekosten, lonen en de financiering van grote bouwwerken.


U kunt de brief aan de Vlaamse regering lezen in bijlage.


Deze brief is mee ondertekend door:

Zorggezind

Zorgnet-Icuro

Vlaams Welzijnsverbond

SOM

Groep Maatwerk

Sociare


Contactpersoon: Ingrid Lieten, directeur Verso: 0492/72.00.00.

20220901 Verso vraag werkingsmiddelen en energieprijzen
.pdf
Download PDF • 98KB

Comments


bottom of page